§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Termeni comerciali generali și condiții de transport

Dată: 01.03.2018

1     Domeniul de aplicare

Termenii comerciali generali și condițiile de transport se aplică la rezervarea călătoriilor și la transportul de călători în cadrul rețelei de autocare operate de FlixBus. Vehiculele au scopul de a transporta călători.

2     Părți contractante

2.1 Partea contractantă pentru rezervările de călătorii

Partea contractantă pentru rezervările de călătorii (vânzătorul de bilete), precum și pentru utilizarea portalurilor online este FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 München, denumită în continuare FlixMobility.

2.2 Partea contractantă pentru transportul călătorilor cu autocarul

Partea contractantă pentru contractul de transport respectiv este transportatorul specificat în timpul procesului de rezervare. Transportatorii sunt titularii concesiunilor de rute respective. Astfel, părțile contractante pentru transportul de călători sunt fie FlixCompanies (2.2.1), fie partenerii colaboratori (2.2.2).

Călătorii nu se pot prevala de vreo pretenție privind transportul în anumite autocare aparținând transportatorului. Transportul direct se va efectua prin intermediul unei firme partenere însărcinate de către unul dintre transportatori.

2.2.1 FlixCompanies sunt următoarele:

 • FlixBus B.V.
 • FlixBus CEE South d.o.o.
 • FlixBus CZ
 • FlixBus DACH GmbH
 • FlixBus Danmark ApS
 • FlixBus France SARL
 • FlixBus Hungary Kft.
 • FlixBus Inc.
 • FlixBus Italia S.r.l.
 • FlixBus North GmbH CEE
 • FlixBus Polska Sp. z.o.o.
 • FlixBus RO SRL
 • FlixBus RS d.o.o.
 • FlixBus Sverige AB
 • FlixMobility GmbH
 • Rodbillet ApS

În cazul în care transportatorii sunt FlixCompanies, termenii și condițiile prezentate în continuare li se aplică și acestora.

2.2.2 Partenerii colaboratori sunt următorii:

În cazul în care transportatorii sunt parteneri colaboratori, acestora li se aplică termenii și condițiile proprii.Aceste documente pot fi accesate pe site-urile web ale partenerilor colaboratori menționați mai sus.Am dori să vă atragem atenția asupra faptului că acestea ar putea fi disponibile numai în limba engleză.

Partenerii colaboratori nu efectuează niciun serviciu de transport de călători folosind marca FlixBus, în afară de cursa 96 Viena - Graz și de cursa X96 Aeroportul Viena - Graz, care sunt operate de către Dr. Richard Linien & Co KG.

2.3 Partea contractantă pentru transportul călătorilor cu trenul

Partea contractantă pentru contractul de transport respectiv este transportatorul specificat în timpul procesului de rezervare.

3     Dreptul la transport

3.1 Dreptul la transport trebuie să existe, în cazul în care a fost încheiat un contract de transport și în măsura în care există obligația de transportare în conformitate cu prevederile Legii privind transportul persoanelor (Personenbeförderungsgesetz, PBefG), precum și a legislației privind Condițiile generale de transport cu tramvaiul, autocarul și serviciile regulate cu autovehicule (VO-ABB). Pentru cursele operate de FlixBus Polska sp. z o.o și de alte companii de transport poloneze, dreptul la transport există în cazul în care a fost încheiat un contract de transport și în măsura în care există obligația de transportare în conformitate cu prevederile Codului Civil polonez și ale Legii poloneze privind transportul. Clauza 3.1 nu se aplică în această privință.

3.2 Confirmarea rezervării (compară cu numărul 5.1) dă dreptul pasagerului la o călătorie între localitățile indicate pe bilet. Nu este permisă urcarea mai târziu sau coborârea mai devreme din cauza prevederilor legale.

3.3 În cazul rezervărilor la bordul unui vehicul, există obligația de transportare numai dacă sunt disponibile suficiente locuri pentru întreaga călătorie.

3.4 În cazul opririlor la cerere, există obligația de transportare numai dacă o călătorie a fost rezervată din sau în această stație până la expirarea termenului-limită corespunzător pentru rezervare prealabilă. Opririle de cerere sunt marcate ca atare în orarele curselor respective. Termenele-limită corespunzătoare pentru rezervarea prealabilă sunt specificate în mersul autocarelor relevante.

4 Utilizarea comercială a portalului web

4.1 Paginile de comparare a prețurilor pot implica încheierea unui acord scris cu FlixMobility în care FlixMobility autorizează primirea, procesarea și publicarea prețurilor, precum și a mersului autocarelor FlixMobility.

4.2 Este interzisă utilizarea portalurilor web aparținând FlixMobility în alte scopuri decât cele personale sau în scopuri comerciale. Utilizarea sistemelor automatizate, în scopul de a extrage date din acest site pentru uz comercial („screen scraping”) este interzisă. FlixMobility își rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva oricăror încălcări.

5     Bilete, costuri de transport

5.1 Costurile de transport prevăzute trebuie achitate pentru efectuarea transportului. FlixMobility emite bilete în acest scop. Confirmarea de rezervare, în formă tipărită sau în format electronic (fișier PDF), și un document de identitate valabil cu fotografie vor fi considerate un bilet. Dacă o rezervare este efectuată la bordul vehiculului, chitanța scrisă de mână sau chitanța tipărită reprezintă chitanța pentru achiziţie și confirmarea rezervării. Este emis un bilet per pasager și per cursă. Cursele cu transfer (legătură) sunt considerate a fi o singură cursă. Numele și prenumele pasagerului și, eventual, data nașterii, trebuie indicate pe durata procesului de rezervare. Numele pasagerului trebuie să corespundă cu numele indicat pe lista de rezervări afișată pe telefonul mobil al șoferului sau personalului stației, pe baza rezervării actuale, pentru a stabili dacă există dreptul valabil la transport. Această verificare se realizează, de preferinţă, prin scanarea biletului. Biletele cumpărate pentru cursele operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și alte companii de transport poloneze sunt considerate facturi în sensul Legii poloneze privind TVA.

5.2 Călătorul este obligat să efectueze o rezervare înainte de plecare. Accesul în spațiul pentru pasageri al vehiculului este permis numai în posesia unei confirmări de rezervare valabile.

5.2.1 Călătoriile pot fi rezervate online pe portalurile web, prin intermediul aplicațiilor mobile de smartphone de la FlixMobility, telefonic, în agențiile partenere, la bordul vehiculelor (la tarife normale) și la unele stații de autocare deservite de personal FlixMobility. Rezervarea la bordul vehiculelor este posibilă numai în cazul în care sunt disponibile locuri suficiente pentru întreaga călătorie. În consecință, este recomandată cumpărarea prealabilă a biletelor (online, prin intermediul unei aplicații sau într-o agenție). Niciuna din cursele operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze nu se poate vinde la bordul vehiculelor.

5.2.2 Se salvează o confirmare a rezervării (detaliile comenzii), care poate fi recuperată de pe pagina de pornire și, în plus, poate fi trimisă pe adresa de e-mail a călătorului, dacă este nevoie.

5.2.3 Fiecare călător care deține un bilet valabil are dreptul la un loc în autocar. Pasagerii cu copii și persoanele cu mobilitate redusă au prioritate la alegerea locurilor.

5.3 Cumpărarea biletelor online:

5.3.1 Prezentarea produselor în magazinul online, accesibil prin internet și prin aplicația de smartphone, nu constituie o ofertă cu caracter juridic obligatoriu, ci un catalog online care nu implică nicio obligație și care invită potențialii călători să depună oferte. Făcând clic pe butonul „Rezervă” / „Plătește”, se plasează o comandă cu caracter juridic obligatoriu pentru produsele din coșul de cumpărături. Este emis un bilet per pasager și per cursă. Cursele cu transfer (legătură) sunt considerate a fi o singură cursă. Imediat după trimiterea comenzii, se trimite o confirmare de primire automată prin e-mail. Contractul de transport nu trebuie considerat ca fiind încheiat până când FlixMobility nu acceptă comanda trimițând o confirmare de acceptare a acesteia. Această confirmare de acceptare poate fi trimisă printr-o confirmare automată prin e-mail sau separat, într-o etapă ulterioară.

5.3.2 Dată fiind tehnologia actuală, nu se poate garanta o comunicare de date prin internet fără erori și/sau permanent accesibilă. Nu este posibil să se dezvolte și să se opereze programe de calculator (software) și sisteme de prelucrare a datelor (hardware) într-un mod absolut impecabil și să se excludă toți factorii imprevizibili, care ar putea apărea în mediul „internet”. În consecință, FlixMobility nu își asumă nicio garanție pentru disponibilitatea constantă, neîntreruptă a site-ului și a sistemelor sale tehnice. În mod special, caracteristicile tehnice ale internetului fac imposibilă garantarea disponibilității constante a funcțiilor de rezervare online. Nu există niciun drept la economii sau prețuri reduse în cazul în care, din cauza unor probleme tehnice, sistemul este disponibil din nou, mai târziu (de exemplu, după expirarea perioadei de vânzare prealabilă).

5.3.3 Trebuie remarcat faptul că prevederile legale referitoare la drepturile de anulare în cazul contractelor la distanță nu se aplică în ceea ce privește contractele de transport încheiate online, prin intermediul vânzării la distanță, în cazul cărora operatorul se angajează, la încheierea contractului, să presteze serviciul la un anumit moment sau într-un interval de timp prevăzut. Acest lucru diferă de activitatea de comandare online. Cu toate acestea, termenii și condițiile noastre privind anulările nu sunt afectate de prevederile anterioare.

5.4 Chioșcuri de vânzare cu personal

Agențiile de vânzări, agenţiile de bilete și departamentul pentru relații cu clienții al FlixCompanies pot efectua rezervarea sau pot anula taxa plătibilă.

5.5 Tarife de transport:

5.5.1 Nu există niciun drept de a rezerva toate categoriile sau cotele de preț pentru nicio formă de rezervare. În mod special, prețurile economice și prețurile promoționale pot fi rezervate online doar parțial.

5.5.2 Taxa de transport se referă doar la transportul de persoane; alte servicii precum rezervarea locurilor și transportul de biciclete, bagaje suplimentare sau speciale vor fi facturate separat.

5.5.3 În cazul tarifelor reduse, se aplică condiții specifice de rezervare. Publicarea condițiilor tarifare pentru fiecare cursă este decisivă în acest sens.

5.5.4 Pentru călătoriile pe teritoriul Danemarcei, copiii și pensionarii pot obține tarife mai mici decât cele obișnuite. Vă rugăm să rețineți că, atunci când optați pentru rezervarea și călătoria la astfel de tarife reduse, șoferul de autocar vă va solicita prezentarea unui document de identitate valabil la îmbarcare. Rețineți și faptul că biletele comandate din categoriile copii, studenți și pensionari sunt valabile numai cu documentul de identitate cerut. Dacă documentul de identitate cerut nu poate fi prezentat șoferului, biletul cu reducere nu este valabil și veți avea nevoie de un bilet normal nou pentru a urca în autocar.
Soldații danezi care execută serviciul militar obligatoriu pot călători gratuit dacă prezintă documentele de identitate și dovezile corespunzătoare în acest sens. Este necesară rezervarea unui loc, iar aceasta trebuie efectuată la servicii@flixbus.ro

5.5.5 Pentru călătoriile pe teritoriul Poloniei se onorează reduceri oferite conform legii persoanelor îndreptățite prin Legea poloneză privind dreptul la reduceri din costurile de transport public sau prin alte reglementări. Tariful în asemenea cazuri se calculează pe baza reducerii legale și a prețului specificat în lista tarifelor în vigoare pentru ruta în cauză. Pasagerul este obligat să prezinte un document valabil confirmând dreptul la reducere înainte de îmbarcarea în autocar. Informații despre reducerile legale acceptate și documentele valabile pentru a confirma eligibilitatea pot fi găsite aici.

6     Plată și vouchere

6.1 Se pot utiliza diferite metode de plată pentru a achita biletele, în funcție de forma rezervării:

 • Online: PayPal, debit direct, card de credit (Mastercard/Visa/Amex), SofortÜberweisung (transfer instant), iDeal, Postfinance, Carte Bleue, Dotpay. În timpul tuturor rezervărilor, ne rezervăm dreptul de a exclude anumite tipuri de plăți și de a recomanda clienților alte tipuri de plăți.
 • La bordul vehiculelor: în numerar; În Suedia sunt acceptate la bordul vehiculelor doar plățile efectuate cu cardul (MasterCard, Visa, American Express, Maestro, Visa Electron, V Pay, JCB, Diners Club, China Union Pay). În plus, în Suedia puteți cumpăra biletul și prin sistemele mobile de plată bazate pe NFC, direct de la șoferul autocarului. (de ex. Swish, Mobile Pay, Apple Pay, Android Pay).
 • Puncte de vânzare de bilete/agenții de turism: toate agențiile noastre oferă numeroase metode de plată. În orice caz, se poate plăti întotdeauna și în numerar.
 • Prin telefon: Card de credit (Mastercard/Visa/Amex), precum și debitare directă pentru clienții cu domiciliul în Germania.
6.2 Cumpărarea prin card de credit

6.2.1 În cazul achizițiilor prin card de credit, conturile de client sunt debitate atunci când rezervarea este finalizată. Prin efectuarea unei plăți cu cardul de credit, clienții instruiesc instituțiile lor de credit, în momentul rezervării, să informeze FlixMobility sau una dintre părțile terțe autorizate în privința numelui și a adresei complete a clientului în eventualitatea unor anulări ale plăților, pentru a permite FlixMobility să refuze suportarea acestora.

6.2.2 Călătorii sunt obligați să plătească orice comisioane bancare ocazionate de anularea plății prin card de credit. Se poate aplica o taxă pentru anulare. Călătorilor li se oferă ocazia de a dovedi că au suportat comisioane de procesare mai mici sau niciun comision pentru anularea plății. În eventualitatea anulării plăților, clienților li se poate restricționa temporar sau permanent dreptul de a face plăți cu cardul de credit.

6.2.3 În urma unei proces de recuperare a creanțelor fără rezultat, efectuat de FlixMobility, creanțele vor fi transferate unui furnizor extern pentru procesare ulterioară. FlixMobility poate transmite toate datele cu caracter personal ale debitorilor de care are nevoie acest furnizor extern în acest scop.

6.3 Compensarea; dreptul de reținere

6.3.1 Clienții au dreptul la compensare numai în cazul în care cererea lor reconvențională se bazează pe o decizie judecătorească sau este necontestată sau recunoscută de către FlixMobility. Mai mult, aceștia un drept de reținere doar dacă și în măsura în care cererea lor reconvențională se bazează pe aceeași relație contractuală.

6.3.2 În cazul în care clienții nu și-au achitat unele obligații de plată, toate creanțele existente din aceeași relație contractuală vor deveni scadente cu efect imediat.

6.3.3 Clauzele 6.3.1. și 6.3.2 nu se aplică curselor operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze.

6.4 Taxe de plată

6.4.1 Prețul total al biletului afișat în magazinul online include și eventualele taxe percepute de terți pentru modalitate de plată aleasă de dumneavoastră și taxele de plată pe care trebuie să le suportați cât și TVA prevăzută de lege.

6.4.2 Clienții care selectează o metodă de plată care presupune achitarea unei taxe, au de suportat o taxă în cuantum de 2,1% plus TVA din valoarea totală a coșului de cumpărături. În fiecare țară vă punem la dispoziție cel puțin o modalitate de plată uzuală care nu presupune achitarea unor taxe suplimentare.

6.5 Campanii promoționale

6.5.1 Campaniile promoționale desfășurate de FlixMobility GmbH ca parte a activităților de marketing și de achiziționare a biletelor cu preț redus sunt limitate la 3 bilete de persoană. Dacă o persoană cumpără mai mult de 3 bilete în cadrul aceleiași campanii promoționale, FlixMobility GmbH poate anula toate rezervările ce depășesc primele 3 bilete. La această prevedere se poate renunța în cadrul promoțiilor speciale.

6.5.2 Utilizarea comercială și, în mod specific, revânzarea biletelor nu este permisă și va fi pedepsită de FlixMobility GmbH prin blocarea biletelor și/sau prin introducerea unor cereri de daune.

6.5.3 În cazul unei înșelătorii, a tentativei de fraudare sau dacă există bănuiala unor activități ilegale în legătură cu achiziția, valorificarea sau transferul biletelor, FlixMobility are dreptul de a închide contul de client respectiv și/sau de a solicita o metodă de plată alternativă și/sau de a bloca biletele. FlixMobility GmbH nu va da curs niciunor cereri de aprobare sau valorificare ale biletului afectat.

6.5.4 În cazul unei înșelătorii, a tentativei de fraudare sau dacă există bănuiala unor activități ilegale în legătură cu achiziția, valorificarea sau transferul biletelor, FlixMobility GmbH are dreptul de a anula orice bilete achiziționate integral sau parțial prin valorificarea biletului.

6.5.5 Biletele achiziționate la ofertă, ce fac obiect al modificării după încheierea ofertei, trebuie să fie achiziționate la prețul integral aplicabil în data călătoriei/biletului.

6.6 Valorificarea voucherelor:

6.6.1 Se poate valorifica maximum 1 voucher per rezervare. Voucherele pot fi valorificate numai online sau prin intermediul agențiilor partenere. 

Cupoanele cu valoare monetară, așa numitele cupoane de valoare, pot fi utilizate pentru coșul de cumpărături.

Cupoanele de reducere cu o valoare procentuală sau cupoanele pentru o călătorie gratuită pot fi utilizate corespunzător costului biletului. Nu pot fi acordate reduceri pentru servicii auxiliare (de ex. taxă pentru servicii, taxe suplimentare pentru bicicletă sau pentru bagaje) pentru tipurile de cupoane indicate mai sus.

6.6.2 Campaniile cu vouchere desfășurate de FlixMobility în cadrul activităților de marketing și utilizarea voucherelor sunt limitate la 3 vouchere per persoană. Dacă o persoană valorifică peste 3 vouchere din aceeași campanie de vouchere, FlixMobility poate anula toate rezervările care depășesc primele 3 vouchere. Se pot acorda derogări de la această regulă în cadrul unor promoții speciale.

6.6.3 Voucherele emise în mod gratuit, în contextul activităților de marketing sau ca gest de bunăvoință, expiră după finalizarea primului proces de rezervare.

6.6.4 Utilizarea comercială și, în special, revânzarea voucherelor, nu este permisă și va fi sancționată de FlixMobility prin blocarea voucherelor și/sau exercitarea cererilor de despăgubire.

6.6.5 Plata soldului unui voucher nu este posibila.

6.6.6 În cazul unei înșelătorii, a tentativei de fraudare sau dacă există bănuiala unor activități ilegale în legătură cu achiziția, utilizarea sau transferul unui bon cadou, FlixMobility are dreptul de a închide contul de client respectiv și/sau de a solicita o metodă de plată alternativă și/sau de a bloca bonurile cadou. Nu există dreptul de solicitare a deblocării sau despăgubirii pentru bonurile în cauză.

6.6.7 În cazul unei înșelătorii, a tentativei de fraudare sau dacă există bănuiala unor activități ilegale în legătură cu achiziția achiziția, utilizarea sau transferul unui bon cadou, FlixMobility are dreptul de a storna legitimațiile plătite complet sau parțial cu acel bon.

6.7 Valorificarea codurilor de vouchere de la Interflix:
 
6.7.1 Pentru fiecare rezervare poate fi utilizat cel mult un cod de voucher. Codurile de vouchere sunt activate în mod automat în termen de 48 de ore și pot fi utilizate numai online sau în agențiile noastre partenere.

6.7.2 Codurile de vouchere pot fi valorificate în termen de 3 luni. 

6.7.3 Se poate rezerva o cursă directă cu autocarul, cu excepția unei călătorii dus-întors. Punctul de plecare poate fi diferit de punctul de sosire. 

6.7.4 Voucherele sunt personalizate și nu sunt negociabile. 

6.7.5 Schimbarea rezervării poate fi efectuată exclusiv prin intermediul serviciului Relații clienți. Este exclusă anularea.

6.7.6 Utilizarea comercială și, în special, revânzarea voucherelor, nu este permisă și va fi sancționată de FlixMobility prin blocarea voucherelor și/sau prin exercitarea dreptului la despăgubire.

6.7.7 Plata soldului unui voucher nu este posibila.

6.7.8 Fiecare cursă cu voucher este separată și independentă de orice alte curse.

6.7.9 Pasagerul are dreptul de a rezilia contractul de vânzare - cumpărare în termen de 14 zile. Rezilierea va fi notificată în scris.

7     Bilete nevalide

Călătorul trebuie să prezinte atât biletul, cât și un document de identitate cu fotografie valabil la solicitarea angajaților FlixCompanies în timpul controalelor de bilete aleatorii în scopul de a verifica valabilitatea biletului.

8     Tarife de transport majorate

8.1 Călătorii sunt obligați să plătească tarife de transport majorate în cazul în care călătoresc la bordul unui vehicul fără să fi efectuat o rezervare pe cursa respectivă, fie în prealabil, fie atunci când au urcat la bordul vehiculului.

8.2 Dacă se constată, în urma unei inspecții, că acești călători nu au efectuat o rezervare validă, ei trebuie să-și furnizeze detaliile personale corecte și să se identifice, la cerere.

8.3 Tarifele de transport se majorează de două ori față de tariful obișnuit pentru distanța parcursă de călător, fără a fi inferioare sumei de 60 €, plus tariful pentru distanța rămasă până la destinația călătorilor. În cazul în care călătorii nu pot confirma distanța parcursă, tarifele de transport majorate se calculează de la punctul de plecare al cursei.

8.4 Tarifele majorate pentru transport trebuie plătite imediat, sau, în alte cazuri, în cel mult 2 săptămâni după primirea cererii de plată sub formă de SMS. La expirarea acestui termen se va percepe o taxă de procesare de 5 € pentru fiecare cerere de plată scrisă, cu condiția ca pasagerul să nu poată dovedi că taxele de procesare suportate nu au fost mai mici sau zero.

8.5 FlixCompanies își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare sub forma unor acțiuni civile și/sau penale ulterioare.

9    Stornarea

9.1 Anularea poate avea loc fie odată cu rezervarea unui nou bilet (Anulare cu rezervare nouă) sau prin neutilizarea biletului cu rambursarea conform prevederilor punctului 9.6. Nu este posibilă modificarea sau anularea rezervării la șofer.

9.2  Anulările urmate de o nouă rezervare (ex. ruta, ora de plecare, data călătoriei) pot fi efectuate doar pe website-ul FlixBus sau al agențiilor partenere și reprezentanțelor care vând biletele companiei FlixCompanies, cu până la 15 minute înainte de ora programată a plecării. O cursă dus-întors este considerată o singură rezervare.

9.3. În cazul unei stornări cu o nouă rezervare este emis un așa numit voucher de anulare.
Acest vaucer de stornare este valabil 12 luni și dă dreptul pasagerului ca în acest interval să efectueze o nouă rezervare la valoarea vaucerului. Dacă prețul noii rezervări este mai mare decât valoarea vaucerului, atunci trebuie achitată diferența de preț. Dacă este mai mică, atunci restul sumei se poate utiliza la o altă rezervare. În cazul ofertelor sociale limitate în timp pot apărea diferențe față de aceste reguli. 
Detalii găsiți pe portalurile web ale ofertelor speciale.

9.4 La fiecare stornare prin modificarea rezervării se aplică o taxă de stornare per cursă stornată și per pasager. Voucherul de anulare va fi emis cu o valoare echivalentă prețului biletului, minus costul aferent procesului de anulare. Dacă se schimbă numele pasagerului, se achită diferența dacă această cursă s-a scumpit între timp. Schimbarea numărului de telefon este gratuită. Taxa de anulare nu se aplică curselor operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze.

9.5 Dacă se folosește un voucher de rambursare pentru rezervare, aceiași termeni și condiții de anulare se aplică și pentru noua călătorie.

9.6 Dacă un bilet pentru o cursă nu este utilizat și dacă transportatorul este, conform pct. 2.2, una dintre companiile FlixCompanies atunci cursa este rambursată la cerere împreună cu biletul, cu excepția unei taxe de procesare de 15 € per pasager și cursă, în măsura în care pasagerul nu poate stabili dacă s-au produs daune sau prejudicii cu o valoare mai mică. Taxa de procesare a rambursării nu se aplică rezervărilor de curse operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze. Obligația de a face dovada neutilizării biletului este obligația pasagerului. Este emis un bilet per pasager și per cursă. Cursele cu transfer (legătură) sunt considerate a fi o singură cursă. Cererea scrisă poate fi informală. Aceasta urmează să fie trimisă pe adresa de e-mail servicii@flixbus.ro Taxa de procesare va fi redusă la valoarea de 2 € per pasager și per cursă, plus orice alte comisioane aplicabile pentru transfer bancar, dacă transportatorul este, conform pct. 2.2, compania FlixBus DACH GmbH sau FlixMobility GmbH și dacă cererea este emisă cel mai târziu în decurs de o săptămână după data de expirare a biletului. Rambursarea tarifului, din care se scad taxele de prelucrare și eventuale taxe de transfer bancar, va fi plătită exclusiv în contul bancar pe care clientul l-a specificat atunci când a făcut rezervarea sau, dacă plata a fost efectuată cu un card de credit, rambursarea se va face în contul cardului de credit respectiv.

9.7 Toate onorariile de remunerare, taxele de anulare și eventualele taxe de transfer indicate mai sus nu vor fi aplicabile atunci când rambursarea este solicitată ca urmare a unor circumstanțe pentru care răspunde FlixMobility sau oricare dintre societățile Flix. Valoarea prețului de călătorie, din care se scad eventualele onorarii de prelucrare și eventualele taxe de transfer, va fi creditată numai pe contul indicat de client la efectuarea comenzii, iar în cazul în care acesta a efectuat plata prin card de credit, pe contul atașat acestui card.

10     Mersul autocarelor

10.1 Firma își rezervă dreptul de a modifica orele și datele de călătorie aprobate și publicate, cursele și tarifele din motive întemeiate, în special, pentru punerea în aplicare a deciziilor autorităților competente.

10.2 În cazul în care cursele publicate în mersul autocarelor sunt marcate cu trimiterea „sub rezerva aprobării oficiale”, procedura de autorizare necesară pentru includerea curselor de transport respective în mersul autocarelor publicat nu s-a încheiat pentru cursele respective (cursă, opriri, ziua călătoriei, tarif etc.).

10.3 Modificările mersului autocarelor care intră în vigoare după încheierea contractului și pentru care transportatorul nu este răspunzător (de exemplu, efecte pe termen lung ale unor dezastre naturale sau șantiere de construcții permanente) nu dau dreptul călătorilor să emită cereri de compensare, atâta timp cât aceste modificări reprezintă abateri nesemnificative de la orele de plecare și de sosire din acordul inițial, adică până la maximum 2 ore. Modificările substanțiale ale mersului autocarelor dau dreptul călătorilor să se retragă din contractul de transport în mod gratuit. În acest sens, călătorii sunt rugați fie să contacteze serviciul de asistență telefonică pentru clienți:

 • apeluri din Germania și Elveția (tysk fasttelefon): +49 30 300 137 300
 • apeluri din Austria (østerriksk fasttelefon): +43 820 910 340
 • apeluri din Italia (italiensk fasttelefon):+39 (02) 947 59 208
 • apeluri din Franța (fransk fasttelefon): +33 (0)1 76 36 04 12
 • apeluri din Marii Britanii (britisk fasttelefon): +44 1 78 82 98 784
 • apeluri din Croația (kroatisk fasttelefon): +385 1 800 03 80
 • apeluri din Danemarca (telefoane fixe din Danemarca): +45 32 72 93 86
 • apeluri din Suedia (telefoane fixe din Suedia): +46 850513750
 • apeluri din Polonia (linie telefonică fixă poloneză): +48 22 307 93 34
 • apeluri din Ungaria (număr de telefon fix din Ungaria): +36 1 701 04 78
 • apeluri din România (număr de telefon fix din România): +40.376.300.111
 • apeluri din Ucraina (număr de telefon fix din Ucraina): +38 044 228 1473*

fie prin e-mail la servicii@flixbus.ro. În aceste cazuri, călătorii nu trebuie să fi început călătoria. Nu sunt afectate alte drepturi ale călătorilor.

11     Începerea călătoriei

11.1 Se recomandă călătorilor să fie prezenți în punctul de plecare cu 15 minute înainte de începerea călătoriei.

11.2 În caz contrar, dreptul la transport și rezervarea călătoriei pot fi realocate în cazul în care călătorii nu sunt prezenți la ora și la locul de plecare programate pentru cursa rezervată.

11.3 Dacă pasagerii sunt notificați prin SMS, e-mail sau în alt format scris de întârzieri nerezonabile în călătorie, dreptul la transport, în cazul absenței călătorilor încetează să producă efecte numai începând cu ora de plecare specificată în SMS sau e-mail.

11.4 Numele călătorului trebuie să corespundă numelui din lista de rezervări afișată pe telefonul mobil al șoferului sau al personalului din stația de autocar, conform situației actuale a rezervării, pentru a determina existența unui drept la transport. Este preferabil ca acest proces să se realizeze prin scanarea biletului. În cazuri speciale, pasagerul trebuie să se identifice la cererea șoferului de autocar și a personalului de serviciu prezentând confirmarea rezervării tipărite sau electronice (ca fișier PDF), precum și un document de identitate cu fotografie, emis de autoritățile guvernamentale (carte de identitate,  pașaportsau alt document similar).

12     Transferuri

12.1 Ca regulă generală, serviciile publicate în mersul autocarelor sunt curse directe. În unele cazuri, poate fi necesar un transfer.

12.2 În cazul în care există un transfer programat, FlixCompanies garantează transportarea continuă a pasagerilor către destinația rezervată. FlixCompanies oferă un mijloc de transport înlocuitor dacă un autocar de transfer nu poate aștepta un autocar dintr-o cursă întârziată, în cazuri excepționale. În unele cazuri, acesta poate lua forma unor autocare operate de alte companii, autovehicule sau trenuri. Dreptul la o anumită formă de transport nu este recunoscut. În cazul în care destinația se află la mare distanță sau sunt disponibile curse alternative rezonabile și călătorul este obligat să-și continue călătoria în ziua următoare, călătorului i se oferă cazare gratuită într-un hotel de categorie medie.

12.3 Regula descrisă mai sus se aplică numai în cazurile în care rezervările călătorilor la FlixMobility sunt pentru curse directe. În cazul în care călătorii rezervă curse individuale și le combină pentru a obține o călătorie care implică transferuri, călătorii trebuie să suporte riscul de a pierde o cursă. În aceste cazuri, nu există dreptul la mijloace de transport alternative sau la cazare la hotel. Cu toate acestea, FlixMobility sau FlixCompanies trebuie să depună toate eforturile rezonabile pentru a informa călătorii cu privire la cursele alternative.

12.4 Transferul la serviciile de transport care nu sunt operate de FlixCompanies nu poate fi garantat.
 

13    Obligațiile generale ale călătorilor

13.1 Călătorii trebuie să respecte instrucțiunile emise de șofer și de personalul de însoțire.

13.2 Șoferul și personalul de serviciu sunt autorizați să refuze orice persoană care este în mod evident sub influența alcoolului sau a drogurilor. Același lucru se aplică și călătorilor care compromit siguranța restului călătorilor din alte motive sau care pot afecta în mod semnificativ bunăstarea acestora. În aceste cazuri, nu există dreptul la mijloace de transport alternative.

13.3 Fumatul este interzis la bordul autocarului. Această interdicție include și țigaretele electronice.

13.4 Călătorii sunt răspunzători pentru prejudiciile cauzate în autocar sau autocarului într-un mod intenționat.

13.5 Călătorii care fac mizerie în autocar, fie intenționat, fie din neglijență gravă sunt obligați să plătească FlixCompanies o taxă de curățenie de cel puțin 100 €. Călătorii au dreptul de a oferi dovezi că nu au cauzat niciun prejudiciu sau că valoarea prejudiciului cauzat a fost considerabil mai mică decât suma fixă menționată mai sus. Pentru cursele operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze, se aplică clauza 13.5 cu prevederea că pasagerii sunt obligați să plătească o compensație numai pentru murdăria menționată mai sus, în cuantumul costurilor efective ale daunelor cauzate.

13.6 Transportatorii pot anula contractul de transport, fără preaviz, în cazul în care un călător are un comportament atât de deranjant, în pofida avertismentelor (verbale), încât operatorul de transport și/sau călătorii nu-și mai pot continua călătoria în mod rezonabil. Acest lucru se aplică și în cazul în care călătorul nu respectă instrucțiuni justificate în mod obiectiv (de exemplu, instrucțiuni de siguranță). În acest caz, transportatorul are dreptul să păstreze contravaloarea biletului.

13.7 Toți pasagerii sunt obligați să poarte centurile de siguranță conform cadrului legislativ în vigoare, în măsura în care autocarul este dotat cu centuri.

13.8 La pauze/opriri sau controale ale poliției, pasagerii trebuie să părăsească autocarul la solicitarea șoferilor sau a personalului. Pasagerul are obligația de a respecta durata pauzei indicată de șoferi sau personal. Șoferii au dreptul de a continua călătoria dacă un pasager nu a revenit la autocar după perioada de pauză indicată și nu este responsabil pentru absența unui pasager după perioada de pauză indicată.

14     Obligațiile specifice ale pasagerilor privind cursele internaționale

14.1 Fiecare pasager care dorește să fie transportat peste orice graniță internațională va purta întreaga răspundere pentru respectarea tuturor legilor și reglementărilor referitoare la documente, acte de identitate, vize, valută, proceduri vamale și de sănătate. FlixBus nu răspunde pentru consecințele nerespectării acestor legi și reglementări, chiar dacă acestea se modifică după efectuarea rezervării.

14.2 Fiecare pasager care dorește să fie transportat peste orice graniță internațională este responsabil de obținerea tuturor documentelor de călătorie necesare și de respectarea legislației fiecărui stat din care sau prin care dorește să fie transportat (regulă generală: carte de identitate pentru cetățenii din Uniunea Europeană, Elveția, Norvegia și Islanda; pașaport pentru cetățenii de toate naționalitățile). Se recomandă verificarea condițiilor de intrare și de călătorie din țara/țările de destinație, contactând ambasadele sau consulatele corespunzătoare și consultând site-ul europa.eu: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/index_en.htm
FlixBus nu răspunde pentru niciun fel de consecințe datorate neobținerii documentelor și actelor de identitate necesare.

14.3 Înainte de plecarea fiecărei curse, pasagerul care călătorește din sau către o destinație internațională are obligația de a prezenta, la cererea șoferului și a personalului de serviciu, un document de identitate acceptat, emis de o autoritate guvernamentală, care include cel puțin numele complet și fotografia pasagerului. Șoferul și personalul de serviciu verifică dacă informațiile de pe bilet sunt identice cu cele din documentul de identitate furnizat de pasager.

14.4 FlixBus își rezervă dreptul de a refuza îmbarcarea:

 • dacă un pasager nu deține asupra sa niciun document de identitate pe care să figureze numele complet și fotografia acestuia;
 • dacă un pasager furnizează un document de identitate care conține informații diferite de cele de pe bilet.

14.5 În conformitate cu articolul 14.4, FlixBus nu are obligația de a rambursa integral sau parțial contravaloarea biletului, sau de a oferi orice compensare pasagerului respectiv.

14.6 Bagajele/valizele trebuie să rămână neîncuiate pentru a accelera procedurile vamale.

14.7 Pasagerii sunt obligați să aibă asupra lor doar bunuri scutite de taxe vamale sub aspectul tipului și cantității.

15     Copiii și minorii

15.1 Copiii mici cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani pot fi transportați doar în scaune pentru copii. Acestea vor fi fixate în timpul călătoriei folosind centurile de siguranță ale autocarului. Scaunele pentru copii trebuie fixate cu centuri de siguranță cu prindere în 2 puncte și vor fi aduse împreună cu copiii.

15.2 Copiii și minorii sub 10 ani pot fi transportați pe toate conexiunile naționale și internaționale, doar dacă sunt însoțiți de un adult în timpul călătoriei.

15.3 Copiii și minorii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani pot călători neînsoțiți, doar dacă un tutore a confirmat în scris, în cadrul procesului de înregistrare, că minorul este capabil să călătorească singur și nesupravegheat. FlixMobility, companiile Flix și companiile partenere nu își asumă în mod expres nicio obligație de monitorizare cu privire la minor. Copiii care călătoresc singuri nu pot fi transportați în cadrul conexiunilor de noapte sau în afara granițelor naționale. De asemenea, copiii care călătoresc singuri nu pot fi primiți în călătoriile care implică schimbarea autocarului.

15.4 Minorii începând cu vârsta de 15 ani pot călători singuri. În cazul conexiunilor internaționale, tutorii trebuie să se asigure că minorii au toate documentele și actele de identitate necesare trecerii frontierei (vezi punctul 14.2).

15.5 Copiii călătoresc cu tarif redus. Această prevedere se aplică pentru copii și minorii sub 15 ani. În cazul în care un tarif promoțional disponibil este mai mic decât tariful redus, copilul va beneficia automat de tariful mai avantajos.

15.6 Clauzele 15.2, 15.3 și 15.4 nu se aplică pentru conexiunile de pe teritoriul Franței și conexiunile din Franța către străinătate. Minorii sub 16 ani trebuie însoțiți de tutore în timpul călătoriilor. În cazul călătoriilor efectuate de minori cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani din Franța în străinătate, tutorii se vor asigura că minorii au toate documentele și actele de identitate necesare pentru trecerea frontierei (carte de identitate sau pașaport).

15.7 Clauzele 15.2, 15.3 și 15.5 nu se aplică pentru conexiunile pe teritoriul Danemarcei. Minorii sub 16 ani pot călători singuri pe teritoriul Danemarcei, chiar și în cazul călătoriilor care implică schimbarea autocarelor, atunci când unul dintre părinți sau tutorele a confirmat în scris că minorul respectiv este capabil să călătorească neînsoțit și nesupravegheat. FlixBus nu își asumă în mod expres nicio răspundere cu privire la supravegherea minorului. Pe teritoriul Danemarcei, copii beneficiază întotdeauna de un tarif redus față de cel aplicabil pentru adulți. Pot călători gratuit până la 2 copii sub 12 ani, în cazul în care sunt însoțiți de un călător cu o vârstă mai mare de 16 ani. Un copil sub 12 ani poate călători gratuit dacă este însoțit de un copil cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

16     Călătorii cu dizabilități sau mobilitate redusă

16.1 În general, sunt transportate toate persoanele, indiferent dacă acestea prezintă dizabilități sau mobilitate redusă. Persoanele cu dizabilități sau cu mobilitate redusă vor beneficia din partea FlixBus de serviciile de asistență care intră în sfera de responsabilitate a transportatorului conform Anexei I, literele a și b, la Regulamentul (UE) 181/2011.

16.1.1 Pe teritoriul Republicii Cehe, persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă călătoresc cu tarif redus, în măsura în care pot prezenta un certificat de încadrare într-un grad de handicap, ZTP sau ZTP/P, emis în Republica Cehă.

16.2 Însoțitorul, respectiv câinii pentru însoțirea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor nevăzătoare

16.2.1 Un însoțitor va beneficia de transport gratuit, dacă va putea dovedi necesitatea însoțirii permanente. Această necesitate este dovedită prin prezentarea documentului corespunzător în momentul urcării la bord, în care este menționată necesitatea însoțirii permanente, de exemplu:

 • în Germania, certificatul pentru persoane cu handicap grav sau un certificat de la medicul specialist
 • în Franța, Card de invaliditate (necesitatea de a avea însoțitor)
 • în Italia, certificate emise de autoritatea locală din domeniul sănătății (ASL) sau de „Institutul Național de Securitate Socială” (INPS)
 • în Republica Cehă, un certificat de încadrare într-un grad de handicap ZTP/P, valabil, emis în Republica Cehă)

16.2.2 Pentru a garanta posibilitatea transportării persoanei cu dizabilitate sau cu mobilitate redusă, precum și a însoțitorului, este necesar să ne informați cu privire la nevoile persoanei în cauză, înainte de călătorie. (vezi punctul 16.5.3).

16.2.3 Câinii care însoțesc persoanele cu dizabilități și persoanele nevăzătoare sunt transportați gratuit, în baza prezentării unui certificat valabil pentru persoane cu handicap grav sau a unui certificat corespunzător (vezi 16.2.1). Aceste animale sunt scutite de la obligația de purtare a botniței.

16.2.4 Pentru a garanta posibilitatea transportării unui câine pentru persoane cu dizabilități sau pentru persoane nevăzătoare, este necesar să ne informați privind această nevoie înainte de călătorie pentru persoana în cauză și cel târziu cu 36 de ore înainte de călătorie, printr-un apel la Serviciul Clienți.

16.3 Stații/autogări
Companiile Flix nu au nicio influență asupra stării infrastructurii și condițiilor pentru persoanele cu dizabilități din stații și autogări, motiv pentru care nu ne putem asuma nicio răspundere în acest sens. În acest caz, răspunderea îi revine administratorului stației respective.

16.4 Refuzul transportului

16.4.1 În cazul în care, din cauza construcției autovehiculului sau infrastructurii, inclusiv a autogărilor și stațiilor de autobuz, nu sunt posibile fizic accesul, ieșirea sau transportul persoanei cu dizabilitate sau cu mobilitate redusă, în mod sigur și practic din punct de vedere operațional, ne vom rezerva dreptul de a efectua o rezervare, de a emite sau pune la dispoziție în orice alt mod un bilet, precum și de a transporta persoana la bordul autovehiculului. În acest caz, persoana în cauză va discuta cu un departament din cadrul companiilor Flix cu privire la orice altă variantă de transport.

16.4.2 Din cauza construcției autovehiculului, momentan, este posibilă transportarea persoanelor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă doar dacă acestea pot călători singure, fără asistență din partea altor persoane. Pasagerul poate solicita să fie însoțit de o altă persoană aleasă de acesta, care să fie capabilă să acorde asistența necesară pasagerului cu dizabilitate sau cu mobilitate redusă, pentru a elimina motivele unui refuz. Un astfel de însoțitor este transportat gratuit; în măsura în care acest lucru este fezabil, însoțitorului i se va aloca un loc lângă persoana cu dizabilitate sau cu mobilitate redusă.

16.4.3 Pasagerul în cauză va fi informat imediat și, la cerere, în scris, în termen de 5 zile de la primirea cererii, cu privire la motivele pentru refuzarea transportului.

16.4.4 În cazul în care a fost verificat transportul unui pasager cu dizabilitate sau mobilitate redusă și a fost emis un bilet, iar transportul pasagerului a fost totuși refuzat, atât pasagerul cât și însoțitorul acestuia au la dispoziție următoarele opțiuni: (a) rambursarea costului călătoriei și returul gratuit la punctul inițial de plecare menționat în contractul de transport, în cel mai scurt timp posibil sau (b) în măsura în care este acest lucru este practic, continuarea călătoriei sau continuarea pe un traseu modificat folosind un serviciu de transport alternativ, corespunzător, până la destinația specificată în contractul de transport.

16.5 Transportarea scaunelor cu rotile, respectiv a dispozitivelor ajutătoare pentru deplasare

16.5.1 Pasagerii cu dizabilități sau mobilitate redusă au dreptul la transportul gratuit al scaunului cu rotile pliant sau al dispozitivelor ajutătoare pentru deplasare în cala autocarului.

16.5.2 În plus, toate scaunele cu rotile care sunt necesare în spațiul pentru pasageri trebuie să dispună de puncte de fixare, indiferent de anul fabricației, pentru fixare, așa-numitele noduri de fixare, conform DIN 75078-2, precum și de o aprobare din partea producătorului, în conformitate cu DIN EN 12183 sau 12184. Îndeplinirea standardelor specificate privind transportul va fi confirmată prin formularul transmis înainte de efectuarea călătoriei. (vezi punctul 16.5.4).

16.5.3 Pentru a verifica posibilitatea efectuării transportului, pasagerul este rugat să specifice modelul exact al scaunului cu rotile sau al altor dispozitive ajutătoare pentru deplasare cu 14 zile înainte de data călătoriei și cu cel târziu 7 zile înainte (în cazul transportării în spațiul pentru pasageri), respectiv cu până la 36 de ore (în cazul transportării la cală) înainte de efectuarea călătoriei, printr-un apel la Serviciul Clienți.

16.5.4 Pasagerul se va asigura că scaunul cu rotile este funcțional și că poate fi garantată utilizarea sigură a acestuia, din punct de vedere tehnic, pe durata călătoriei. Scaunul cu rotile corespunde cerințelor de siguranță actuale ale autorităților. Transportul în scaunul cu rotile poate fi refuzat în cazul în care există suficiente motive pentru care nu este posibil sau nu poate fi garantat transportul în siguranță. Transportatorul exclude răspunderea pentru pagube provocate de starea tehnică necorespunzătoare a scaunului cu rotile.

17     Rezervarea locurilor

17.1 Rezervarea unui loc

17.1.1 Pentru unele curse FlixBus, în momentul rezervării prin intermediul site-urilor noastre FlixBus, la agențiile partenere și la punctele de vânzare bilete ale FlixCompanies, există posibilitatea rezervării unui anumit loc (culoar sau fereastră, rând, masă). Dacă serviciul este disponibil pentru călătoria dorită, la rezervare se poate adăuga un loc. Acest serviciu este disponibil contra cost. Taxa pentru un loc se calculează pe baza tarifelor în vigoare în ziua achiziționării biletului pentru călătoria respectivă. Suma depinde de categoria de locuri și destinația selectate. Locurile diferă doar prin poziționarea lor (de exemplu, priveliște mai bună, loc la masă).

17.1.2 Rezervarea unui loc va apărea în confirmarea rezervării. Pentru rezervarea de locuri pentru mai multe persoane, rezervările nu sunt nominale, adică nu există nicio asociere între alocarea locurilor și persoanele pentru care se face rezervarea.

17.1.3 Rezervarea unui loc (contra cost) nu este obligatorie. Dacă nu a rezervat un loc, pasagerul este liber să aleagă, la urcarea în autobuz, un loc într-o zonă desemnată. În acest caz, nu există nicio asigurare că familiile și grupurile vor sta împreună. Sigur este, însă, faptul că fiecare client va avea un loc în autobuz.

17.2 Restricții la rezervarea locurilor

17.2.1 În cazul neprezentării la timp la autobuz, pasagerul va pierde dreptul la locul rezervat și la călătorie. În acest caz, FlixBus are dreptul, conform articolului 11.2, să realoce biletul respectiv. De aceea, și în cazul rezervării unui loc, se recomandă sosirea la stația de autobuz cu cel puțin 15 minute înainte de plecare.

17.2.2 În general, numai persoanele care au rezervare au dreptul de a ocupa un loc rezervat. Din motive operaționale sau de siguranță, FlixBus poate realoca locuri chiar și după începerea călătoriei. Acest lucru se poate întâmpla, printre altele, în cazul în care femeile însărcinate, minorii, copiii care călătoresc singuri sau persoanele care au probleme în a-și continua călătoria sunt repartizați(te) pe alte locuri, iar locurile respective nu sunt libere. În acest caz, se vor respecta instrucțiunile șoferului autobuzului. Realocarea locurilor se face fără a ține cont de rasă, religie, culoare, naționalitate sau sex.

17.2.3 Dacă are loc o modificare a rezervării și nu pot fi acordate locuri în categoria rezervată sau într-o categorie superioară, pasagerul poate solicita rambursarea taxei plătite pentru rezervarea locului. 

17.2.4 În cazul anulărilor și întârzierilor conform articolului 20, costul rezervării locului va fi rambursat.

17.2.5 Rambursarea nu are loc în cazul neprezentării la autogară sau în cazul în care locul a fost acordat gratuit sau dobândit.

17.3 Anularea și reprogramarea călătoriei
Taxa de rezervare a locului este rambursabilă în cazul anulării sau reprogramării călătoriei, dacă locul nu a fost acordat gratuit. Se aplică prevederile articolului 9. În cazul anulării unei călătorii, locurile rezervate pot fi transferate altor persoane din aceeași rezervare.

18     Transportul bunurilor

18.1 Bagaje:

18.1.1 Bagajul de cală inclus în prețul călătoriei este limitat la un bagaj gratuit per călător, cu o dimensiune maximă de 80 x 50 x 30 cm per bagaj. Abaterile minore de la dimensiunile standard sunt admise, dacă volumul total al bagajului nu depășește în înălțime, lățime și lungime 160 cm. Fiecare călător poate avea un bagaj gratuit de maxim 20 kg. Bagaje de cală înseamnă geamantane și genți. În mod excepțional este permisă luarea unui rucsac de munte. În anumite cazuri, în funcție de capacitatea disponibilă, este permis încă un bagaj contra cost (bagaj suplimentar) cu dimensiuni maxime de 80 x 50 x 30cm și o greutate maximă de 20kg. Și pentru bagajul suplimentar sunt admise dimensiuni puțin diferite, dacă volumul total al bagajului nu depășește 160 cm. Pentru aceasta se aplică o taxă de bagaje de 2 EUR per bucată. Nu există un drept general de transportare a mai mult de un bagaj de cală.

18.1.2 Bagajul suplimentar trebuie să fie înregistrat în avans, fie (dacă este posibil pentru acea călătorie) prin sistemul de rezervări sau la telefon, cel mai devreme cu 48 de ore înainte de începerea călătoriei, la următoarele linii telefonice speciale:

 • apeluri din Germania și Elveția (tysk fasttelefon): +49 30 300 137 300
 • apeluri din Austria (østerriksk fasttelefon): +43 820 910 340
 • apeluri din Italia (italiensk fasttelefon):+39 (02) 947 59 208
 • apeluri din Franța (fransk fasttelefon): +33 (0)1 76 36 04 12
 • apeluri din Marii Britanii (britisk fasttelefon): +44 1 78 82 98 784
 • apeluri din Croația (kroatisk fasttelefon): +385 1 800 03 80
 • apeluri din Danemarca (telefoane fixe din Danemarca): +45 32 72 93 86
 • apeluri din Suedia (telefoane fixe din Suedia): +46 850513750
 • apeluri din Polonia (linie telefonică fixă poloneză): +48 22 307 93 34
 • apeluri din Ungaria (număr de telefon fix din Ungaria): +36 1 701 04 78
 • apeluri din România (număr de telefon fix din România): +40.376.300.111
 • apeluri din Ucraina (număr de telefon fix din Ucraina): +38 044 228 1473*

18.1.3 Călătorii sunt obligați să-și eticheteze bagajele cu numele și adresa pentru atribuirea și returnarea corectă, și, în special, pentru a se evita confuziile.

18.1.4 Pasagerii sunt responsabili pentru încărcarea bagajelor atunci când schimbă vehiculul. Șoferul autocarului poate să ofere asistență numai în cazuri excepționale, fapt care nu justifică pretenții în acest sens din partea călătorilor, cu excepția cazului în care călătorii respectivi suferă de dezabilități sau de mobilitate redusă.

18.2 Bagajele de mână:

18.2.1 Bagajele de mână sunt gratuite, dar limitate la 1 piesă de bagaj per călător, cu o dimensiune maximă de 42 x 30 x 18 cm și o greutate maximă de 7 kg.

18.2.2 Călătorii trebuie să depoziteze și să monitorizeze bagajele de mână în spațiul pentru pasageri, astfel încât să se asigure că nu compromit siguranța și buna funcționare a autocarului și că nu deranjează alți călători. Bagajele de mână trebuie, în principiu, depozitate în spațiile pentru bagaje prevăzute sau așezate sub scaunele din față.

18.2.3 Bagajele de mână și conținutul acestora rămân în grija călătorilor pe durata călătoriei și trebuie monitorizate în mod corespunzător. În cazul în care observă că la bord au urcat persoane terțe neautorizate, călătorii trebuie să anunțe șoferul autocarului. Pasagerii trebuie să verifice dacă bagajele lor de mână sunt intacte înainte de sfârșitul călătoriei.

18.3 Bagajele speciale:

18.3.1 Călătorii trebuie să înregistreze așa-numitele bagaje speciale în prealabil, iar acestea trebuie confirmate. Nu există niciun drept general de transportare a bagajelor speciale.

18.3.2 Ca bagaj special sunt considerate obiectele care depășesc dimensiunile unui bagaj de cală. Aici, volumul bagajului special (înălțime în cm + lățime în cm + adâncime în cm) nu trebuie să fie mai mare de 240 cm. Un bagaj special nu poate depăși o greutate maximă de 30 kg.

18.3.3 Transportul de bagaje speciale se limitează la 1 piesă per călător.

18.3.4 Elementele de amenajare, mobilierul sau elemente de mobilier, dispozitivele electronice, plăcile de surf și cutiile din carton sunt excluse, în general, de la transport. Echipamentele ortopedice și bicicletele nu sunt considerate bagaje speciale. Acestea sunt supuse unor condiții speciale.

18.3.5 Este necesară înregistrarea bagajului special, fie (dacă este posibil pentru cursă) prin sistemul de rezervare, fie telefonic, cel mai devreme cu 48 de ore înainte de călătorie, la următoarele linii telefonice speciale:

 • apeluri din Germania și Elveția (tysk fasttelefon): +49 30 300 137 300
 • apeluri din Austria (østerriksk fasttelefon): +43 820 910 340
 • apeluri din Italia (italiensk fasttelefon):+39 (02) 947 59 208
 • apeluri din Franța (fransk fasttelefon): +33 (0)1 76 36 04 12
 • apeluri din Marii Britanii (britisk fasttelefon): +44 1 78 82 98 784
 • apeluri din Croația (kroatisk fasttelefon): +385 1 800 03 80
 • apeluri din Danemarca (telefoane fixe din Danemarca): +45 32 72 93 86
 • apeluri din Suedia (telefoane fixe din Suedia): +46 850513750
 • apeluri din Polonia (linie telefonică fixă poloneză): +48 22 307 93 34
 • apeluri din Ungaria (număr de telefon fix din Ungaria): +36 1 701 04 78
 • apeluri din România (număr de telefon fix din România): +40.376.300.111
 • apeluri din Ucraina (număr de telefon fix din Ucraina): +38 044 228 1473*

Dacă se poate lua și bagajul special, se aplică o taxă specială de bagaje suplimentară de 9 Euro per bagaj. Spre deosebire de bagajele obișnuite, pentru bagajele speciale se aplică întotdeauna o taxă.

18.4 Instrumentele muzicale:

18.4.1 Instrumentele muzicale sunt clasificate ca bagaje speciale. În cazul în care instrumentul respectiv (inclusiv cutia) este mai mic decât dimensiunea prevăzută pentru bagajele de mână, acesta poate fi transportat gratuit, în locul bagajului de mână. În cazul în care instrumentul respectiv (inclusiv cutia) este mai mare decât dimensiunea prevăzută pentru bagajele de mână, acesta trebuie transportat în compartimentul pentru bagaje din spate. În acest caz, se va percepe o taxă suplimentară (conform secțiunii 17.3.5). Instrumentele muzicale și cutiile aferente ale căror dimensiuni depășesc 135 x 48 x 35 cm nu vor fi transportate.

18.4.2 Se recomandă, în general, transportarea instrumentelor muzicale în cutii rigide.

18.5 Obiecte de valoare:

18.5.1 Obiectele de valoare, cum ar fi bani, bijuterii, metale prețioase, chei, ochelari (ochelari de soare și/sau ochelari de citit), dispozitive electronice (laptopuri, iPad-uri, tablete, playere MP3, telefoane mobile, aparate foto), lentile de contact, proteze, medicamente, documente importante (diplome, certificate, acreditări, pașapoarte, permise de conducere, titluri de valoare), etc. și obiectele fragile trebuie transportate în bagajul de mână, nu în bagajele normale, și sunt în grija călătorilor.

18.5.2 În cazul în care călătorii aleg totuși să depoziteze obiecte de valoare în bagajele lor normale, nu se va accepta nicio răspundere pentru acestea. Cazurile de intenție sau de neglijență sunt exceptate de la cele de mai sus.

18.6 Cărucioarele:

18.6.1 Cărucioarele sunt transportate ca bagaje speciale (max. 1 cărucior per călător). Cărucioarele trebuie să fie pliabile. Cărucioarele nepliabile nu pot fi transportate. Înregistrările trebuie efectuate prin telefon via linia de asistență clienți cu 48 de ore înainte de plecare.

18.6.2 Cărucioarele sunt transportate în mod gratuit.

18.7 Biciclete:

18.7.1 Pe unele destinații se asigură transportul bicicletelor. Acestea trebuie să aibă dimensiuni standard, fără suprastructuri și nu trebuie să depășească greutatea de 25 kg - bicicletele electrice, pedelec-urile, tandemurile sau bicicletele cu trei roți sunt nu vor fi transportate.

18.7.2 Recomandăm călătorilor care doresc să-și ia bicicleta la bord să rezerve biletul și spațiul pentru bicicletă cât mai din timp.

18.7.3 Transportul bicicletelor se face numai dacă există suficient spațiu disponibil, acesta fiind limitat la 5 biciclete per autocar. Nu există un drept general de transportare a bicicletelor.

18.7.4 Transportul bicicletelor costă 9 €, indiferent de durata călătoriei și de prețul biletului pe cursa rezervată. Bicicletele sunt transportate pe suporturi pentru biciclete. În cazuri speciale, bicicletele pot fi transportate numai în huse adecvate în compartimentul pentru bagaje (de exemplu, bicicletele pliabile).În acest caz, serviciul pentru clienți trebuie notificat (a se vedea și secțiunea 18.3.5).

18.8 Nu există nicio asigurare pentru obiectele uitate sau abandonate în autocar. În cazul în care pasagerii au uitat obiecte din autocar, ei trebuie să completeze formularul pentru obiecte pierdute pe portalurile web ale FlixMobility.

18.9 Nu pot fi transportate materiale sau obiecte periculoase, în special

 • materiale explozive, ușor inflamabile, radioactive, care miros urât sau materiale acide.
 • neambalate sau care nu sunt protejate, care pot provoca răniri pasagerilor.

Printre acestea se numără de exemplu arme, muniție și articole pirotehnice.

19     Transportul animalelor

19.1 În principiu, transportul câinilor și al altor animale în autocarele pe distanțe lungi este exclus.

19.2 Pentru însoțirea persoanelor cu dizabilități sau a persoanelor nevăzătoare sunt valabile normele și regulile menționate la pct. 16.2.3 și la pct. 16.2.4.

20     Drepturile călătorilor în caz de întârziere sau de anulare

20.1 În cazul anulării sau întârzierii, FlixCompanies sau operatorul autogării va anunța călătorii care pleacă dintr-un terminal deservit de personal despre situație cât mai repede posibil și cu cel mult 30 de minute după ora de plecare programată, informându-i în privința orei de plecare anticipate de îndată ce aceste informații devin disponibile. FlixCompanies va oferi tuturor pasagerilor, în special celor care pleacă din stațiile fără personal, informații electronice despre anulări sau întârzieri. Pentru a putea primi aceste informații, pasagerii trebuie să furnizeze datele de contact necesare (de exemplu, un număr de telefon mobil).

20.2  Dacă se presupune în mod rezonabil că plecarea călătoriei rezervate trebuie anulată, va întârzia cu peste 120 de minute sau în cazul suprarezervării, pasagerii au la dispoziție mai multe opțiuni, după cum urmează: (a) își pot continua călătoria cu următoarea oportunitate pe o altă cursă care duce la destinația prevăzută în contractul de transport, în condiții comparabile cu cele menționate în acesta sau (b) pot solicita rambursarea costului biletului și călătorie gratuită de întoarcere cu autocarul la locul de plecare stipulat în contractul de transport, după caz. Călătorii au dreptul la rambursarea integrală a biletului plătit atât pentru părțile parcurse ale călătoriei, cât și pentru cele neparcurse în cazul în care călătoria a devenit inutilă în funcție de planurile de călătorie originale ale pasagerilor. Rambursarea se face în termeni monetari în termen de 14 zile de la primirea cererii de compensare sau de la oferirea opțiunii de a alege între (a) și (b), de mai sus, cu excepția cazului în care călătorii sunt de acord cu o altă formă de rambursare.

20.3  FlixMobility oferă călătorilor cazare gratuită într-un hotel sau o altă formă de cazare, precum și sprijin în organizarea transportului între stația de autocar și locul de cazare, în cazul în care este necesar un sejur de una sau mai multe nopți ca rezultat al anulării sau întârzierii călătoriei dintr-o stație cu peste 90 de minute, în cazul călătoriilor cu o durată programată de peste 3 ore. În acest caz, FlixMobility oferă călătorilor gustări, mese sau băuturi răcoritoare proporțional cu perioada de așteptare sau de întârziere, cu condiția ca acestea să fie disponibile în autocar sau la stația de autocar, sau să poată fi achiziționate în mod rezonabil. FlixMobility va limita costul total al cazării, fără cheltuielile de transport între stația de autocar și hotel, la maximum 80 € pe noapte, per călător și la maximum 2 nopți. Dreptul sus-menționat la cazare gratuită într-un hotel sau într-o altă formă de cazare nu se aplică în cazul în care FlixMobility este în măsură să dovedească faptul că anularea sau întârzierea a fost cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile sau de dezastre naturale grave care au compromis operarea curselor regulate în condiții de siguranță.

20.4  În cazul în care vehiculul devine inutilizabil în timpul călătoriei, FlixMobility va oferi pasagerilor transport pentru restul călătoriei cu un vehicul înlocuitor sau transport până la un punct de așteptare adecvat de unde să-și poată continua călătoria.

20.5  Nu sunt excluse alte drepturi care decurg din prejudiciile cauzate de anulare sau de întârziere.

21     Răspundere

21.1  În caz de neglijență ușoară, se asumă răspunderea numai dacă au fost încălcate obligații contractuale esențiale, cu excepția cazurilor de atingere adusă vieții, integrității corporale sau sănătății. Se aplică în continuare răspunderea nelimitată pentru intenție și neglijență gravă.

21.2  Răspunderea pentru daunele colaterale este exclusă, în cazuri de neglijență normală. Acest lucru nu se aplică în cazurile de atingere intenționată sau din neglijență a vieții, a integrității corporale și a sănătății.

21.3  Nivelul compensației în caz de deces și vătămare corporală se limitează la 220.000 € per călător, în timp ce nivelul compensației stabilite în baza StVG (Legea privind traficul rutier) trebuie să rămână rezervat în mod explicit.

21.4  Răspunderea și nivelul compensațiilor pentru daunele produse bagajelor sunt limitate și excluse după cum urmează:

21.4.1  În cazul deteriorării pieselor de bagaj ca urmare a unui accident în care este implicat autocarul sau în cazul pierderii pieselor de bagaj din aceeași cauză, nivelul compensației per solicitare per călător și piesă de bagaj este limitat la 1.200 €.

21.4.2  Se exclude răspunderea în cazul pierderii pieselor de bagaj care nu au legătură cu un accident în care este implicat autocarul, pe lângă confundarea sau furtul acestora, cu excepția cazurilor de intenție și neglijență gravă.

21.4.3  Răspunderea pentru daune sau alte prejudicii datorate împachetării necorespunzătoare a pieselor de bagaj de către călători este exclusă, cu excepția cazurilor de intenție și neglijență gravă.

21.5  Despăgubirile pentru deteriorarea scaunelor cu rotile și a altor echipamente de mobilitate sau de asistență echivalează întotdeauna, cel puțin, cu valoarea de înlocuire sau cu costul reparării echipamentului pierdut sau deteriorat. În acest proces, se vor depune toate eforturile pentru a procura cel puțin un echipament înlocuitor temporar, care să corespundă caracteristicilor tehnice și funcționale ale scaunului cu rotile sau a altor echipamente de mobilitate pierdute sau deteriorate.

21.6  Valoarea despăgubirii pentru toate celelalte daune materiale, care nu reprezintă bagaje deteriorate din cauza unor accidente sau scaune cu rotile sau alte accesorii deteriorate pentru persoane cu mobilitate redusă, este limitată la valoarea de 1.000 EURO conform § 23 din Legea privind Transportul Persoanelor, cu excepţia cazului în care daunele materiale se datorează unei acţiuni premeditate sau unei neglijenţe grave.

21.7  Limitarile ?i excluderile de raspundere nu se aplica raspunderii legale obligatorii în lipsa culpei sau daca, în cazuri individuale, s-a asumat o garan?ie de lipsa a culpei.

Pentru cursele operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze, clauzele 21.1. la 21.7 nu se aplică. În această privință se aplică prevederile legislației poloneze în vigoare, inclusiv prevederile Codului civil polonez și ale Legii poloneze privind transportul.

21.8 Pentru cursele pe teritoriul Poloniei sau pentru cursele internaționale din Polonia se aplică următoarea procedură de reclamații (de la 21.8.1 la 21.8.9).

21.8.1 Reclamațiile ce decurg din contractul de transport încheiat cu transportatorul, inclusiv cele ce privesc rezervarea transportului, se vor trimite prin formularul de pe portalul de internet al FlixMobility, se vor înmâna în scris șoferului de autocar sau se vor expedia în scris (prin scrisoare recomandată) la adresa de mai jos a transportatorului: FlixBus Polska sp. z o.o., ul. Fabryczna 5A, 00-466 Varșovia, Polonia. Reclamațiile pot fi înaintate în decurs de cel mult un an de la data survenirii circumstanțelor ce fac obiectul reclamației. Titularul dreptului este pasagerul sau reprezentantul său, reprezentantul său legal sau succesorul legal.

21.8.2 Reclamația va include în mod specific identitatea persoanei care înaintează reclamația, descrierea circumstanțelor și a obiecțiilor ridicate, indicarea pagubelor suferite, determinarea pretențiilor (cuantumul compensației), semnătura persoanei care înaintează reclamația. Reclamațiile trebuie însoțite de originalele și copiile biletului și ale altor documente privind încheierea contractului de transport, inclusiv cele ce certifică dreptul la transport gratuit sau redus.

21.8.3 În cazul reclamațiilor ce au ca obiect bagaje, vă rugăm să descrieți pagubele sau circumstanțele ce au intervenit.

21.8.4 În cazul în care reclamația nu respectă condițiile specificate mai sus sau dacă pentru a o evalua sunt necesare informații suplimentare, transportatorul va telefona persoanei ce înaintează reclamația pentru a remedia aceste lipsuri sau pentru a obține explicații suplimentare în termen de 14 zile de la primirea cererii. Absența răspunsului la telefon în perioada prescrisă va avea ca rezultat încheierea evaluării reclamației.

21.8.5 Transportatorul va evalua reclamația în termen de 30 de zile de la data înaintării reclamației sau de la data primirii reclamației cu completări.

21.8.6 Dacă reclamația nu este evaluată în perioada prescrisă, ea se va considera acceptată.

21.8.7 Orice persoană ce trimite o reclamație, care nu este acceptată integral sau parțial, poate face apel. Transportatorul va lua în considerare apelul în termen de 14 zile de la primire.

21.8.8 Revendicările pot fi introduse și în justiție dacă procedura de reclamații nu a dat rezultat.

21.8.9 Alte condiții precum și procedura detaliată de evaluare a reclamațiilor sunt reglementate prin Legea poloneză privind transportul și prin reglementări executive.

22     Condiții generale de transport

Pe lângă aceste „Condiții speciale de transport”, se aplică și legislația în vigoare privind Condițiile generale de transport cu tramvaiul, autocarul și serviciile regulate cu autovehicule din 27 februarie 1970 (Monitorul Oficial Federal I, pagina 230).

Cele descrise mai sus nu se aplică curselor operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze.

23     Jurisdicția

München este jurisdicția pentru comercianții generali, persoanele juridice și persoanele fizice, care nu au jurisdicție generală în Germania, precum și pentru persoanele care și-au transferat locul de reședință sau reședința obișnuită în străinătate, după încheierea unui contract de transport, precum și pentru cei cu domiciliul sau reședința obișnuită necunoscută în momentul acțiunii.

Cele descrise mai sus nu se aplică curselor operate de FlixBus Polska sp. z o.o. și de alte companii de transport poloneze.

24     Prevederi fără efect

În cazul în care prevederi individuale din acești Termeni comerciali generali și condiții de transport ar fi sau ar deveni integral sau parțial fără efect sau nule, acest lucru nu trebuie, în principiu, să afecteze valabilitatea contractului de transport în ansamblul său.

*De reținut: taxele pentru apeluri de pe telefoane fixe și mobile depind de tarifele fiecărui furnizor.