Persoane cu mobilitate redusă

Cât mai mulți oameni trebuie să aibă posibilitatea de a călători cu autocarul. Suntem convinși de aceasta și facem tot ce putem pentru a avea autocare cât mai comode pentru persoanele cu mobilitate redusă. Dacă ai un handicap temporar sau permanent, dorim să beneficiezi de cele mai bune servicii. Indiferent dacă, pe durata călătoriei, te bazezi pe un câine însoțitor, călătorești într-un scaun cu rotile sau ești însărcinată - noi suntem pregătiți și ne putem adapta. Ai întrebări? Aici primești imediat răspunsuri concrete!


Accesul în autocar cu un scaun cu rotile 

Călătorii care depind de un scaun cu rotile sunt bineveniți în autocarele noastre! 

Care sunt condițiile aplicabile?

Pentru a putea călători cu autocarul cu scaunul cu rotile, acesta poate fi depozitat în spațiul pentru bagaje:

Dacă mobilitatea ta este limitată și poți să te urci și să cobori singur(ă) sau cu ajutorul unui însoțitor, poți călători pe toate liniile FlixBus. Scaunul tău cu rotile trebuie să fie pliabil, astfel încât șoferul să-l poată depozita în spațiul pentru bagaje.

Pentru călătoriile cu autocarul cu scaunul cu rotile în spațiul destinat pasagerilor:

Dacă vrei să călătorești în autocar în scaunul tău cu rotile, trebuie să verifici la Serviciul Clienți dacă acest lucru este posibil pe linia de autocar dorită. FlixBus dispune în acest moment de un număr limitat de linii de autocar care oferă această posibilitate. Acest lucru depinde de autocarul utilizat și de condițiile privind accesibilitatea infrastructurii în stațiile de autobuz.

Pentru călătorii în scaun cu rotile în zona destinată pasagerilor, scaunul cu rotile trebuie să corespundă următoarelor norme:

 • Scaun cu rotile avizat pentru scaune pentru pasageri în conformitate cu standardele DIN EN 12183 sau DIN EN 12184.
 • Scaunul cu rotile trebuie să dispună de un sistem de prindere în conformitate cu DIN 75078-2.
 • Dimensiunile maxime sunt: Lățime max. 70 cm x lungime max. 120 cm, cu o greutate totală maximă de 300 kg.

Dorim să îți atragem atenția asupra faptului că nu putem face nicio excepție de la aceste prevederi. Dacă șoferul de autocar constată că un pasager dorește să călătorească cu un scaun cu rotile care nu corespunde acestor norme, șoferul este îndreptățit să-i refuze respectivului pasager călătoria, din motive de siguranță.
 

Rezervarea de bilete pentru călătorii cu scaunul cu rotile.

Transportul unui scaun cu rotile pliabil, respectiv a cadrelor pentru deplasare, este gratuit. Aceste mijloace ajutătoare vor fi depozitate în compartimentul pentru bagaje.

Pentru a verifica posibilitatea de transport, pasagerul este rugat să comunice Departamentului nostru Servicii Clienți, înainte de efectuarea rezervării, structura exactă a scaunului cu rotile sau a altor mijloace auxiliare:

 • În cazul transportului în spațiul pentru pasageri - cu cel mult 14 zile și cel puțin 7 zile înainte de începerea călătoriei, folosing formularul „Cerere pentru călătoria în scaunul cu rotile”.
 • În cazul transportului în compartimentul pentru bagaje - cu de 36 ore înainte de începerea călătoriei prin intermediul formularului de contact.

Vom verifica apoi disponibilitatea de transport pentru tine.

Te rugăm să ajungi în ziua călătoriei cu câteva minute mai devreme în stație și să informezi șoferul că ai nevoie de ajutor. De asemenea, poți folosi ocazia pentru a urca mai devreme în autobuz și să alegi locul pe care îl preferi.


Accesul în autocar cu un însoțitor  

Anumite persoane cu mobilitate redusă sau cu un handicap trebuie să fie însoțite în mod obligatoriu de un însoțitor. Înțelegem acest lucru și de aceea însoțitorul tău călătorește gratuit.

Documente pe care trebuie să le prezinți

Trebuie să prezinți șoferului un document din care să rezulte că depinzi în mod obligatoriu de un însoțitor. În acest document trebuie confirmat faptul că persoana cu dizabilități sau cu mobilitate redusă depinde de un însoțitor permanent.

Trebuie prezentate următoarele documente:

 • În Olanda și Țările de Jos: o legitimație valabilă de însoțitor pentru mijloacele de transport în comun (OV-Begeleiderskaart)
 • În Germania: Legitimația de persoană cu dizabilități sau un certificat medical.  
 • În Franța: Legitimația de persoane cu dizabilități cu adaosul „are nevoie de însoțitor”.
 • În Italia: Certificat emis de Autoritatea Locală pentru Sănătate (ASl) sau de „Institutul Național de Asigurări Sociale” (INPS).
 • Pentru toate celelalte țări: Contactează Serviciul nostru Clienți pentru a afla mai multe informații.

 

Rezervarea de bilete pentru călătorii cu un însoțitor

Pasul 1: Contactează Servciul nostru Clienți direct, pentru a rezerva o călătorie cu însoțitor:

 • Când? Cu minim 36 de ore înainte de plecare în timpul programului nostru de lucru cu publicul.

 • Cum? Poți să ne trimiți solicitarea ta telefonic la numărul +40 373 808 000 sau prin formularul nostru de contact de pe pagina de internet www.flixbus.ro. Acolo poți selecta subiectul „Pasageri cu dizabilități / câini însoțitori”.  

 • Program de lucru cu publicul: Telefonic îți stăm la dispoziție oricând - 24 h în 7 zile pe săptămână pentru limba engleză. Serviciul Clienți în limba română este disponibil în intervalul 08:00 – 22:00 de luni până sâmbătăSolicitarea ta scrisă este prelucrată de luni până vineri, între orele 09.00 și 17.00.

Pasul 2: În ziua călătoriei, te rugăm să prezinți documentul care confirmă faptul că depinzi în mod obligatoriu de un însoțitor (vezi explicațiile de mai sus).

Te rugăm să ajungi în ziua călătoriei mai devreme în stație și să informezi șoferul că ai nevoie de ajutor. De asemenea, poți folosi ocazia pentru a te urca mai devreme în autocar și să alegi locul pe care îl preferi.


Accesul în autocar cu un câine însoțitor

Bineînțeles că poți lua la bordul autocarului nostru FlixBus și câinele tău ghid sau însoțitor. Serviciile noastre:

 • Călătorie gratuită pentru câinele tău însoțitor.
 • Vom rezerva un loc propriu pentru câinele tău însoțitor.

Atenție: Accesul în autocar pentru câini este permis exclusiv persoanelor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă. Chiar dacă și nouă ne plac animalele, din păcate în autocarele noastre nu pot călători alte animale decât câinii-ghid sau însoțitori.

Documente pe care trebuie să le prezinți  

Câinii pentru nevăzători, conform Decretului nr. 27/2009 emis de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, vor fi primiți la bord fără costuri suplimentare pentru pasagerii cu dizabilități.

 

Rezervarea biletelor pentru călătorii cu câini-ghid sau câini însoțitori.

Pasul 1: Contactează direct Serviciul nostru Clienți pentru a rezerva o călătorie cu un câine-ghid.

 • Când? Cu minimum 36 de ore înainte de plecare în timpul programului nostru de lucru cu publicul.

 • Cum? Poți să ne trimiți solicitarea ta telefonic la numărul +40 373 808 000 sau prin formularul nostru de contact de pe pagina de internet www.flixbus.ro. Acolo poți selecta subiectul „Pasageri cu dizabilități / câini însoțitori”.  

 • Program de lucru cu publicul: Telefonic îți stăm la dispoziție oricând - 24 h în 7 zile pe săptămână pentru limba engleză. Serviciul Clienți în limba română este disponibil în intervalul 08:00 – 22:00 de luni până sâmbătă. Solicitarea ta scrisă este prelucrată de luni până vineri, între orele 09.00 și 17.00.

Pasul 2: În ziua călătoriei trebuie să prezinți un document din care să rezulte faptul absolvirea unui instructaj certificat de câine-însoțitor sau câine-ghid.


Experiența lui Gilbert, Globetrotter, însoțit de câinele său ghid Dymo

Este simplu să călătorești cu câinele tău ghid?

Călătoresc în mod regulat cu câinele meu ghid, Dymo, între Quimper și Lyon. În conformitate cu prevederile legislației franceze, toate societățile de transport trebuie să accepte câinii-ghid pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dar uneori trebuie să mă justific, pentru că oamenii încă nu sunt informați asupra acestui fapt. Când am călătorit cu autocarele Flixbus, însă, nu a trebuit să îmi fac vreodată griji cu privire la acest aspect, iar șoferii sunt foarte politicoși. O singură data un alt pasager a fost nepoliticos față de noi, dar cred că nu înțelesese faptul că Dymo este un câine-ghid. În Franța există numai 1500 de câini-ghid și deseori trebuie să explic ce este un câine-ghid. Dar deja m-am obișnuit cu această situație.

Sfaturi pentru alte persoane care vor să călătorească cu FlixBus.

Întotdeauna trebuie să planifici un pic în avans! Este indicat să îți rezervi călătoria în avans la Serviciul Clienți al FlixBus. Și este recomandabil să hrănești câinele înainte de începerea călătoriei. În timpul opririlor de pe drum, ies cu câinele pentru ca acesta să își poată face nevoile. Deseori șoferul se mai uită după noi pentru a se asigura că totul merge bine și că ne întoarcem fără probleme. Ne alegem și locul în autocar cu grijă. Dymo este un Labrador și are nevoie de spațiu. Pe durata călătoriei acesta doarme pe coridor. Recomand alegerea locurilor imediat după ușa din spate. Astfel pasagerii din zona din față a autocarului nu sunt deranjați de câine în stații.

Ai călătorit vreodată cu un însoțitor?

Da, am călătorit odată cu un autocar FlixBus de la Paris la Praga și atunci m-am decis să nu îl iau pe Dymo cu mine, ci să îl iau pe fiul meu drept însoțitor. În astfel de situații, însoțitorul călătorește gratuit cu FlixBus. Și în această situație trebuie să procedăm la fel: Trebuie să rezervăm prin Serviciul Clienți și în ziua călătoriei trebuie să am legitimația mea de persoană cu dizabilități asupra mea.

Ți-ai planificat deja următoarea călătorie cu FlixBus?

Da, peste câteva săptămâni plec din nou spre Lyon pentru a participa la Ziua ușilor deschise în cadrul unei școli pentru câini-ghid. Acolo reprezint Association des maîtres de chien-guide à Lyon (Asociația formatorilor de câini-ghid din Lyon). Dymo și cu mine ne-am pregătit deja de călătoria noastră cu FlixBus!

Pot călători cu autocarul dacă sunt însărcinată?

Gravidele întâmpină uneori dificultăți când efectuează călătorii, mai ales spre sfârșitul sarcinii. Dacă îți pui cumva această întrebare: nu este interzis femeilor însărcinate să călătorească cu autocarul. Desigur, aceasta numai dacă nu există motive medicale care să interzică acest lucru.

Avantaje pentru femei însărcinate atunci când călătoresc cu autocarele FlixBus:

 • Un scaun comod cu spațiu pentru picioare și spătar reglabil pentru sprijinirea spatelui.
 • Toalete la bordul autocarului.
 • Posibilitatea de a selecta locul.
 • Șoferul te ajută să îți urci și să cobori bagajul.
 • Șoferul te ajută dacă trebuie să suni un medic de urgență.

De asemenea, este important să știi că pe durata tuturor călătoriilor mai lungi se fac pauze intermediare în stațiile de service de pe autostrăzi. În mod obișnuit aceste pauze se fac din două în două ore.

Îți dorim „Drum bun” cu autocarele noastre! Dacă ai alte întrebări, consultă FAQ sau contactează Serviciul nostru Clienți la: +40 373 808 000.